Ziet de herfst er voor jou saai uit? Veel salons ervaren een rustiger periode wanneer de bladeren veranderen en het seizoen verschuift. Maar dat betekent niet dat er geen boekingen binnenkomen.

De herfst is een seizoen van transformatie. Het wekt nostalgische en emotionele gevoelens op. Profiteer van deze emoties in jouw marketing. Stel je voor dat je een salon binnenstapt die een geruststellende oase van warmte biedt, met een knusse sfeer, zachte dekens en de geur van kaneelkaarsen.

Sounds good?

Laten we eens kijken naar 9 ideeën om jouw herfstsalonmarketing een boost te geven:

1. Integreer herfstthema’s in je marketing

Pink Ribbon in oktober, Movember, Halloween en Black Friday zijn stuk voor stuk waardevolle thema’s voor jouw herfstsalonmarketing. Ze bieden een basis voor je promotiecampagnes, voegen een seizoensgebonden tintje toe en brengen wat plezier met zich mee. Haal er het maximale uit.

2. Lanceer herfstaanbiedingen in je salon

Het is verleidelijk om allerlei kortingsacties te overwegen wanneer de telefoon niet meer rinkelt en de kassa minder vaak opengaat. Maar laat je niet verleiden om je prijzen te verlagen. Voeg altijd waarde toe in plaats van kortingen te geven, als dat mogelijk is. Je trouwe klanten houden al van wat je doet, dus waarom zou je je winst opofferen door je prijzen te verlagen? Zakelijk gezien heeft dit geen zin en het kan je bedrijfsresultaten negatief beïnvloeden.

Om je vaste klanten aan te moedigen om juist tijdens deze rustigere herfstmaanden een afspraak te maken, kun je een VIP-aanbieding creëren. Voeg een gratis behandeling toe die niet veel kost, maar je vaste klanten overtuigt om hun afspraak naar voren te halen. Nog beter is om een extra bezoek in november te boeken.

Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van de volgende extra’s:

 • Een gratis scrubbehandeling voor de handen bij elke pedicure.
 • Een gratis mini-microdermabrasie bij gezichtsbehandelingen.
 • Gratis wenkbrauwbehandeling bij andere behandelingen.

Om het maximale uit je herfstaanbiedingen te halen, kun je slimme voorwaarden toepassen:

 

 • Beperk de aanbieding tot geselecteerde schoonheidsspecialisten in je team.
 • Maak de aanbieding alleen beschikbaar op rustige dagen en tijdstippen in de week.
 • Vermeld duidelijk de einddatum van de promotie om een gevoel van urgentie te creëren.

3. Laat je op social media helemaal onderdompelen in de herfstsfeer.

Het is tijd om je sociale mediakanalen een frisse boost te geven voor je salon:

  1. Seizoensgebonden videocontent voor TikTok, YouTube Shorts en meer. Momenteel is er een sterke betrokkenheid en bereik op deze platforms. Als je bijvoorbeeld een gratis mini-microdermabrasie aan gezichtsbehandelingen toevoegt als onderdeel van je herfstaanbieding (zie punt #2 hierboven), waarom maak je dan geen pakkende Reel waarin je op een leuke maar professionele manier de voordelen uitlegt? Of creëer een video die een microdermabrasiebehandeling laat zien en aan het einde je aanbod introduceert. Vergeet niet om altijd een duidelijke oproep tot actie toe te voegen om afspraken te boeken.
  2. Slimme marketingtool. Het is eenvoudig maar gemakkelijk te overzien: Pin al je aanbiedingsberichten bovenaan je sociale mediapagina.
  3. Promoot je herfstaanbiedingen via betaalde advertenties op je salon’s social media. Investeer in enkele betaalde advertenties voor zowel Instagram als Facebook om je seizoensgebonden aanbiedingen te promoten, aangezien slechts een klein deel van je volgers je organische berichten te zien krijgt in hun nieuwsfeed.
  4. Focus op verbinding, niet enkel verkoop. Vermijd constant verkopen op social media. In plaats daarvan bouw je nieuwe relaties op en profileer je jezelf als een expert met informatieve berichten, vraag- en antwoordsessies en stapsgewijze videohandleidingen voor het herfstseizoen.

4. Breng oktober en november extra onder de aandacht in je salon.

 1. Salonverkoop Promotie Als je een fysieke locatie hebt, is dit een uitgelezen kans voor gratis reclame: Geef je ramen een opvallende herfstmake-over met seizoensgebonden producten en accessoires.

Moedig klanten aan om hun skincare routine aan te passen met herfstthema winkeldisplays die de must-have producten en kleuren van dit seizoen in de schijnwerpers zetten. En vergeet niet om, indien van toepassing, ook je digitale displays bij te werken.

 

 1. Herfstige Communicatie Voeg je seizoensgebonden promoties en specials toe aan je voicemail- en berichtdiensten. Plaats een herinnering in automatisch gegenereerde e-mails of sms-berichten van je salonsoftware. Als je gebruikmaakt van PIN-salonsystemen, kun je ook een bericht op je kassabon toevoegen. Vergeet niet om je team eraan te herinneren klanten hierop te wijzen wanneer zij de bon overhandigen.

5. Ontdek nieuwe klanten dit najaar.

Benader lokale influencers om je zichtbaarheid te vergroten en je salon of kliniek in de schijnwerpers te zetten bij een nieuw lokaal publiek. Naast het vragen om een specifieke dienst of behandeling te beoordelen, kun je ook overwegen om een weggeefactie te organiseren voor hun volgers. Hiermee vergroot je je bereik en trek je potentieel nieuwe klanten aan.

6. Zet je team aan het werk voor het komende herfstseizoen.

Moedig je team aan om gedurende de komende maanden de boodschap te verspreiden op de volgende manieren:

 1. Creëer Bewustzijn. Leg uit waarom je herfstaanbiedingen hebt en benadruk de voordelen van het toevoegen van waarde in plaats van simpelweg kortingen te geven.
 2. Beloningsprogramma. Als het wat rustiger is, kan je team zich soms wat lusteloos voelen. Betrek ze opnieuw en geef ze nieuwe energie door een miniwedstrijd te organiseren. Beloon de specialisten die de meeste klanten binnenhalen voor de promotieafspraken, of degene die de meeste herfstgerelateerde producten verkopen.
 3. Saloncommunicatie. Vraag je team om afbeeldingen in de salon te plaatsen die gesprekken over je aanbiedingen kunnen starten wanneer klanten binnenkomen.

Cross selling

Moedig klanten aan om alvast hun afspraken te boeken voor oktober/november terwijl ze nog in de salon zijn.

 

7. Werk samen met lokale partners om seizoensgebonden promoties te realiseren.

Werk samen met lokale parters om je marketingboodschap te laten samensmelten middelen te delen en te besparen op je marketingbudget. Denk bijvoorbeeld aan een actie samen met de lokale bloemist of kapsalon.

8. Publiceer blogposts om de herfstperiode in de schijnwerpers te zetten.

Bloggen blijft een onschatbare manier om vertrouwen op te bouwen en je te onderscheiden van lokale concurrenten. Als je op zoek bent naar maandelijkse kant-en-klare blogs, ben je bij Salon Social Club aan het juiste adres. Ons lidmaatschap omvat elke maand een professioneel geschreven blogtemplate als onderdeel van onze exclusieve clubinhoud.

9. Gebruik zakelijke boosters om je herfstsalon te bevorderen.

Drie geweldige manieren om je cadeaubonnen te benutten en de uitgaven deze herfst een boost te geven:

1. Bedankje van de zaak Laat je waardering zien aan klanten die deze herfst flink shoppen door ze te verrassen met een kleine, maar oprechte cadeaubon. Het gaat niet om het bedrag, maar om het gebaar. Het zal je klanten aanmoedigen om trouw te blijven en meer uit te geven, omdat maar liefst 65% van de mensen met een cadeaubon uiteindelijk 38% extra uitgeeft bovenop de kaartwaarde.

2. Winnaar-wedstrijd Hoe zit het met een leuke herfstige winactie? Bied een gulle cadeaubon aan als prijs en zorg ervoor dat deze alleen kan worden ingewisseld voor jouw diensten, niet voor producten. Hiermee trek je de lokale mensen aan en kun je de winnaar inzetten als een marketingkans. Voor meer tips over het verkopen van cadeaubonnen, kijk op mijn blog.

3. Eendaagse Upgrade Sale Om de cadeaubonverkoop een boost te geven, organiseer je gewoon een speciale upgradeproductverkoop voor één dag. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Koop een cadeaubon van € 50,- en krijg er 1 ter waarde van € 60,- voor terug.
 • Koop een cadeaubon van € X en ontvang iets extra’s, zoals een voordelige schoonheidsbehandeling, een cadeautje uit de winkel, of korting op toekomstige diensten. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je maar niet te veel winst weggeeft.

Let’s go!!

Als je bedrijf de afgelopen herfstweken wat rustiger is geweest, is dit het perfecte moment om een paar uur vrij te maken, plannen te smeden en actie te ondernemen op het gebied van marketing.

Als je echt het verschil wilt maken in je bedrijf:

×